Siirry sisältöön

Vieremän kotiseutumuseo

Vieremän kotiseutumuseo on avoinna kesäisin. Tervetuloa tutustumaan museoalueeseen piknikalueineen ja tapahtumineen!

Vieremän kotiseutumuseo on avoinna kesä- ja heinäkuussa arkisin ja muina aikoina sovitusti. Kesäisin museolla on piknikalue riippukeinuineen. Museolla järjestetään vuosittain elokuun alussa kansallispukujen tuuletuspäivä ja joulukuussa Kulttuurimäen joulutapahtuma.

Puhelin

Sähköposti

Näyttelyt

Rahkamäen kämppä

Rahkamäen kämpän suurimmassa huoneessa, tylsäpäässä on ollut metsätyömiesten majoitus. Enimmillään kämpässä asui 40 miestä, joista kaksi oli työnjohtajaa, kahdeksan hevosmiestä ja loput perkuumiehiä eli raivaajia, emäntiä kämpässä oli lisäksi kaksi. Kämpän keskellä on keittiö, jonka ainoa yhteys tylsäpäähän oli alunperin elämänluukku. Keittiössä on esillä kämppä-emännän työhön liittyvää esineistöä. Työnjohdon ja miehistön majoittumis-tiloissa oli eroja ja työnjohdon tilat olivat usein huomattavasti väljempiä. Tylsäpään ja teräväpään välissä on pitkä ja kapea kuivaushuone. Työ talvi-savotassa oli ruumiillisesti raskasta ja kamppeet kastuivat. Niiden kuivatta-minen oli terveyden ja tienaamisen kannalta olennaista.

Vieremän kotiseutumuseon ja Ameriikan hevosajoneuvomuseon päärakennus Rahkamäen kämppä sekä aittarakennuksia aidan takaa

Talashovin kämppä

Talashovin kämpässä on peräseinällä kiinteä makuulaveri sekä nurkassa iso kamiina. Talashovin metsäkämpän avulla tuodaan esiin asuinolojen taso 1920-luvulla. Ero Rahkamäen olosuhteisiin oli huomattava. Kuitenkin Talashovi kuvaa jo merkittävää parannusta aikaisempiin asuinolosuhteisiin: Ensimmäiset kämpät olivat usein maahan kaivettuja asumuksia. Kämpissä nukuttiin perä-
seinällä olevilla lavereilla. Usein kotoa tuotiin kämpälle vain patja- ja tyynypussit, jotka täytettiin vasta paikan päällä. Peitteenä käytettiin huopia tai vanhoja rekipeitteitä. Kämppämajoitus oli savottojen yleisin asumismuoto 1950-luvulle saakka, jonka jälkeen tieverkon ja liikennevälineiden kehitys mahdollisti työssäkäynnin suoraan kotoa.

Metsätöiden historiaa

Pääset tutustumaan tarkemmin metsätöiden historiaan alla olevasta linkistä.

Museo lapsille

Vieraile kotiseutumuseossa luokkasi tai ryhmäsi kanssa! Museolle voi tulla etsimään aarteita, vastaamaan tietokilpailuun tai viettämään piknikiä. Suunnitellaan yhdessä juuri teidän ryhmälle sopiva ohjelma.
Vieremän kotiseutumuseossa voit vierailla myös jonkin alla olevan ohjelmarungon mukaisesti.

Kaksi iloista naista Rahkamäen kämpän pyykkihuoneen ovella

Hevosajoneuvomuseo

Hevosajoneuvomuseossa on esineistöä 1800-1900-luvuilta.

Kotiseutumuseon alueelle siirrettiin v. 1979 kahdeksan hevosajoneuvomuseon rakennusta. Lisäksi museolla on laaja kokoelma hevosajoneuvoja, valjaita ja muuta hevosiin liittyvää aineistoa 1800-1900-luvuilta. Hevosajoneuvomuseo on avoinna kesä-heinäkuussa arkisin ja muina aikoina sovitusti.

Puhelin

Sähköposti

Näyttelyt

Hevosajoneuvot

Kotiseutumuseon alueelle siirrettiin v. 1979 kahdeksan hevosajoneuvomuseon rakennusta. Lisäksi museolla on laaja kokoelma hevosajoneuvoja, valjaita ja muuta hevosiin liittyvää aineistoa 1800-1900 -luvuilta.

Ameriikan hevosajoneuvomuseon palokunnan kärryt

Valkeisten vanha koulumuseo

Ouluntie 1112, Iisalmi (runkotie 88 varrella, aivan Vieremän ja Iisalmen rajalla)

Avoinna kesäisin tilauksesta.

Lisätietoja: 040 747 0903

Näyttelyt

Valkeisten vanha koulu on rakennettu 1989/1908 ja rakennus toimi Valkeisten kansakouluna 70 vuotta. Koulutoimen siellä loputtua v. 1968 Vieremän kunta möi kiinteistön. 1990-luvun alusta lähtien sen rakennuksia on yksityisvaroin kunnostettu siinä määrin, että talon suojissa kesäkuukausina on toiminut sisustukseltaan ja esineistöltään aito kansakoulumuseo, johon liittyy myös 1950-luvun tyyliin kalustettu kansakoulunopettajan asunto.

Kansalaisopiston rehtori

Vieremän kunnan kansalaisopiston toiminnasta ja kursseista sekä kunnan kulttuuriasioista vastaa kansalaisopiston rehtori.