Siirry sisältöön

Lähiruokaa – Sydämellä

Joukkoruokailulla on suuri merkitys suomalaisessa ruokakulttuurissa terveyden edistäjänä. Pienillä arjen ruokavalinnoilla voidaan vaikuttaa sekä omaan, että lasten hyvinvointiin. Lapsi saa ensimmäisen ruokailun mallin vanhemmiltaan.

Päiväkodeissa ja kouluissa kaikki aikuiset osallistuvat lasten ravitsemus- ja tapakasvatukseen ohjaamalla, opastamalla ja näyttämällä esimerkkiä. Myös työpaikkaruokailussa voidaan ohjata asiakasta terveellisiin ruokatottumuksiin. Hyvä ravitsemuslaatu tarkoittaa rasvan, suolan ja kuidun määrän sekä rasvan laadun huomioimista ateriaa koostettaessa. Maistuva ateria varmistetaan käyttämällä laadukkaita raaka-aineita, jotka valmistetaan asiakkaalle huolella ja ammattitaidolla. Malliateria ohjaa joukkoruokailussa valitsemaan aterian osat oikein. Terveelliset ruokavalinnat auttavat pärjäämään läpi elämän.

Joukkoruokailu voi parhaimmillaan edistää myös paikallista ruokakulttuuria ja alkutuotantoa hyödyntämällä oman alueen raaka-aineita. Tuotteiden jäljitettävyys ja käyttöturvallisuus yhdistettynä aitoihin suomalaisiin makuihin ovat tärkeitä perusteita elintarvikkeiden valinnassa.

Siksi tarjoamme sinulle Lähiruokaa – Sydämellä 

Vieremän ruokapalvelu

Ruokapalvelut

Vieremän kunnan ruokapalvelut vastaa varhaiskasvatuksen ja koulujen ruokailuista.

Vieremän kunnan ruokapalvelut vastaa varhaiskasvatuksen ja oppilaiden ruokailuista. Vieremällä tarjottava kouluruoka on pääsääntöisesti kotimaisista raaka-aineksista valmistettua suomalaista perusruokaa. Ruokalistoja ja ruokalajeja sekä aterioiden osia vaihdellaan ja uudistetaan oppilaiden makutottumuksia vastaaviksi. Raaka-aineita pyritään hankkimaan lähiruokaperiaatteella. Ruokapalvelut tuottavat palveluita varhaiskasvatuksen ja oppilasruokailun tarpeisiin, erityisruokavaliot huomioiden.

Toimi näin

Ruokapalvelut tuottavat palveluita varhaiskasvatuksen ja oppilasruokailun tarpeisiin. Varhaiskasvatuksen hoitomaksun aterioihin kuuluvat aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Oppilasruokailuun kuuluu koululounas. 0-2 luokkalaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan maksuihin sisältyvät aamiainen ja välipala. Lisäksi tarjotaan maksullista välipalaa esi- ja perusopetuksen oppilaille sekä lukiolaisille.

Kouluterveydenhoitaja täyttää erityisruokavaliokaavakkeen oppilaan kouluuntulotarkastuksen yhteydessä. Huoltajilla on ilmoitusvastuu kouluterveydenhuoltoon ruokavalioon tehtävistä muutoksista, myös erityisruokavalion loppumisesta.

Tausta ja lainsäädäntö

Niin osa-aikaisessa kuin kokopäiväisessä varhaiskasvatuksessa olevat lapset ovat oikeutettuja ruokailuun ja tarvittaviin välipaloihin, joista vanhemmat maksavat kuukausittaisissa varhaiskasvatusmaksuissaan. Esi- ja perusopetuksen oppilaat ovat oikeutettuja kunnan tarjoamaan maksuttomaan kouluateriaan koulupäivinä. Lukiolaiset, ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijat ja kansanopistossa opiskelevat oppivelvolliset ovat oikeutettuja ateriaan vähintään niinä päivinä, joina opetus tapahtuu koulussa.

Päiväkoti- ja kouluruokailun järjestämisessä otetaan huomioon pienten lasten, koululaisten ja opiskelijoiden allergiat ja muut sairaudet, eettiset valinnat ja uskonnon erityispiirteet.

Ruokapalveluista vastaa ruokapalvelupäällikkö.

Välipalaliput

Esi- ja perusopetuksen oppilaiden sekä lukiolaisten maksullisia välipalalippuja lunastetaan koulujen keittiöistä pankin maksutositetta vastaan. Yhden lipun hinta on 0,80€ ja liput myydään 10 kappaleen nipuissa, jolloin hinta on 8€. Nippuja voi ostaa useita samalla kertaa.

Maksuohjeet:
Saaja: Vieremän kunta
Tili: FI91 5068 0620 2337 24 (Osuuspankki)
Viesti: Välipalaliput
Summa: vähintään 8€

Juliste terveellisestä ateriarytmistä. Kuvassa paprikoita, porkkanoita ja tomaatteja.
Koulun ruokala Paussin pöydillä Suomen lippuja, kynttilöitä ja sinivalkoiset liinat
Kirkonkylän koulun ruokala