Siirry sisältöön

Suomalainen kouluruokailujärjestelmä on ainutlaatuinen koko maailmassa. Kuitenkin kouluruoka maistuu yhä harvemmalle suomalaiselle kouluikäiselle nuorelle ja säännöllinen ateriarytmi on muuttunut epäterveellisten välipalojen napostelemiseksi.

Tasainen ateriarytmi ja -energiansaanti pitkin päivää on ravitsemuksen selkäranka. Hyvän energiatason ylläpitämiseksi tulisi syödä noin 3–4 tunnin välein. Koulun antama terveellinen ravitsemusmalli antaa hyvän pohjan kasvavalle nuorelle hallita omaa ravitsemustaan aikuisena.

Monipuolinen aamupala auttaa jaksamaan koululounaaseen saakka, mutta Vieremällä on havaittu, ettei aamupala maistu kaikille oppilaille ennen kouluun lähtöä. Vuonna 2024 Vieremän kunta lähti tukemaan oppilaan jaksamista tarjoamalla maksuttoman aamupalahedelmän kaikille esi- ja peruskoulun oppilaille sekä lukiolaisille.

Vuodenvaihteessa 2025 oppilaiden tasaisen ateriarytmin tukemista koulupäivän aikana tehostettiin tarjoamalla maksuttoman aamuhedelmän lisäksi maksuttoman välipalan kaikille oppilaille iltapäivisin. Välipalan toivotaan tavoittavan yhä useampia nuoria ja helpottavan oppilaan jaksamista koulupäivän loppuun saakka. Välipala sisältää hedelmiä, juureksia, vihanneksia, näkkileipää, levitettä ja maitoa.

Aamu- ja välipalahedelmien sekä -kasvisten tarjoaminen auttavat tuoretuotteiden määrän lisäämistä oppilaiden päivittäiseen ravitsemukseen uusien ravitsemussuosituksen mukaisesti. Se on hyvä askel kohti terveellisempiä ravitsemustottumuksia.

Hedelmiä
Välipalahedelmiä tarjolla Vieremän kirkonkylän koululla (Jaana Vidgren 2025)

Koululounaan merkitys oppilaan tasaisen ruokarytmin tukemisessa on suuri.

”Vieremän ruokapalvelu käyttää pääsääntöisesti suomalaisia, korkealuokkaisia raaka-aineita, hyödyntäen mahdollisimman paljon lähiruokaa. Läheltä saadaan hankittua muun muassa marjoja, perunoita, leipomotuotteita, sipulia, järvikalaa ja palvilihatuotteita. Koululounas tehdään kouluruokasuosituksia noudattaen, paikallisuutta unohtamatta. Arkilounaan tasapainona ruokalistoilla huomioidaan kattavasti suomalaiset juhlapyhät, teemapäivät ja -viikot” kertoo Vieremän kunnan ruokapalvelupäällikkö Jaana Vidgren.

”Kouluruoan tuote- ja valikoimakehitystä tehdään Vieremällä yhdessä Kirkonkylän kouluruokaryhmän kanssa, jonka jäseninä on koulun aikuisten lisäksi myös oppilaita alakoululta, yläkoululta ja lukiosta.  Lukuvuoden aikana on kaksi toiveviikkoa, yksi syksyisin ja yksi keväisin, joille ruokalista suunnitellaan oppilaiden toiveiden mukaisesti. Oppilaat osallistuvat juhlapäivinä ruokasalin koristeluun ja tutustuvat ruokapalvelun normaaliin toimintaan yläkoulun työelämääntutustumisjaksoilla. Jo muutaman vuoden ajan on oppilaiden vanhempia kutsuttu lounastreffeille ruokailemaan oman lapsena kanssa koululounaalle”, Vidgren jatkaa.

Terveys ja hyvinvointi ovat vaikeasti mitattavia ja monimutkaisia kokonaisuuksia. Terveellisen ravitsemuksen tueksi tarvitaan myös riittävästi unta ja säännöllistä liikuntaa. Valtiovallan ohjeistukset terveyden edistämiseksi ovat jalkautuneet Vieremälle käytännön tasolle. Uusia välipalakäytäntöjä seurataan nyt mielenkiinnolla aluksi kevätlukukauden 2025 ajan. Jo muutaman viikon kokemusten perusteella voitaneen todeta, että maksuttomalle välipalalle näyttäisi olleen tarvetta.

Lisätietoja: ruokapalvelupäällikkö Jaana Vidgren, jaana.vidgren@vierema.fi, 040 594 9016

Muut artikkelit