Arviointi ja tilintarkastus
Kunnan hallinnon ja talouden valvontajärjestelmä muodostuu ulkoisesta valvonnasta ja sisäisestä valvonnasta. Ulkoinen ja sisäinen valvonta yhdessä muodostavat kattavan valvontajärjestelmän.
Ulkoinen valvonta on johdosta riippumatonta valvontaa, jonka järjestämisestä vastaavat tarkastuslautakunta ja tilintarkastaja. Sisäinen valvonta on osa kunnan johtamis- ja hallintojärjestelmää. Sisäinen valvonta on strategista ja realistista toiminnan ja talouden suunnittelua sekä toiminnan seuraamista, jatkuvaa arviointia ja poikkeamiin reagointia. Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteista päättää valtuusto.
Ulkoinen tarkastus & Tarkastuslautakunta
Valtuusto valitsee tarkastuslautakunnan esityksestä tilintarkastusyhteisön hallinnon ja talouden tarkastamista varten. Tilintarkastajan on toukokuun loppuun mennessä tarkastettava julkishallinnon hyvän tilintarkastustavan mukaisesti kunkin tilikauden hallinto, kirjanpito ja tilinpäätös.
Tarkastuslautakunnan tehtävänä on:
- valmistella valtuuston päätettävät hallinnon ja talouden tarkastusta koskevat asiat
- arvioida, ovatko valtuuston asettamat toiminnan ja talouden tavoitteet toteutuneet
- arvioida talouden tasapainotuksen toteutumista tilikaudella
- valvoa sidonnaisuuksien ilmoittamisvelvollisuuden noudattamista ja saattaa ilmoitukset valtuustolle tiedoksi sekä
- seurata tilintarkastajan toimintaa ja tarkastussuunnitelman toteutumista.
Sisäinen tarkastus
Sisäinen tarkastus on osa sisäistä valvontaa. Sisäinen tarkastus on riippumatonta ja objektiivista arviointi-, varmistus- ja konsultointitoimintaa, josta vastaa sisäisen tarkastuksen toiminto eli riippumaton tarkastuselin tai ryhmä. Sisäisen tarkastuksen tarkoituksena on varmistaa, että organisaation toiminta on tavoitteiden, päämäärien ja toimintaperiaatteiden sekä säädösten ja määräysten mukaista.
Vieremän kunnassa ei ole erillistä sisäisen tarkastuksen yksikköä tai sisäisestä tarkastuksesta vastaavaa viranhaltijaa. Sisäinen tarkastus toteutetaan tarvittaessa ostopalveluna, mikäli siihen ilmenee erityistä tarvetta.