Osallistuva budjetointi
Osallistuva budjetointi (osbu) on toimintatapa, jossa kuntalaiset päättävät tietyn rahasumman käytöstä. Kunta osoittaa tarkoitukseen rahaa ja kuntalaiset suunnittelevat ja päättävät, mitä sillä tehdään.
Osallistuvan budjetoinnin ideointivaihe oli avoinna 22.1. – 19.2.2024 ja kuntaan toimitettiin 62 ideaa kuntalaisten hyvinvoinnin parantamiseksi. Ideat saivat olla maksimissaan 30 000 euron arvoisia (osbu-budjetti). Osa ideoista sisälsi useampia ehdotuksia tai kohteita. Osallistuvan budjetoinnin raati kokoontui 27.2.2024 ja kävi läpi ideat ja niiden toteutuskelpoisuuden. Esivalinnasta jatkoon äänestysvaiheeseen pääsi 18 ideaa, jotka täyttävät kriteerit ja ovat kustannuksiltaan realistisia. Ideoita oli voitu raadin toimesta täsmentää, pilkkoa ja yhdistää keskenään. Jatkoon päässeet ideat olivat seuraavat (satunnaisessa järjestyksessä):
- Ikärajaton musiikkitapahtuma nuorten valitsemalla esiintyjällä
- Kuntosalilaitteiden lisääminen Einarin puistoon
- Pururadan ulkokuntoilupaikan uudistaminen ja laitteiden uusiminen
- Tapahtumatyökalu kylien ja yhdistysten käyttöön, kuomuperäkärry, jossa on tapahtumiin tarvittava varustus (esim. aggregaatti, grilli, kaiutin ja mikrofoni, pöytä ja tuolit, infotaulut jne.)
- Lähiretkeilyyn tarkoitettu autiotupa kunnan maille erityisesti perhekäyttöön
- Kevyenliikenteen väylä turvaamaan kulkua Iivon areenalle ja skuutti-alueelle
- Kanootteja ja veneitä, jotka sijoitetaan kylille ja taajamaan kuntalaisten lainattavaksi
- Kävelyreitti Hällämöltä-Talaskankaalle
- Vieremä hankihiihdon harrastepaikaksi. Hankintaan metsäsuksia ja liukulumikenkiä kuntalaisten
lainattavaksi - Ilmainen kirjolohen kalastus Mykän lampeen
- Ponsse-koiraa esittävä veistos liikenneympyrään
- Pyörätuoli-/esteetönkeinu Einarin puistoon
- Uudet salibandylaidat liikuntahalliin
- Kausivaloja keskustaan nykyistä laajemmin (liikenneympyrä, Petterintie, Ponssentie, Myllyjärventie)
- Salahmin jalkapallokentän kunnostaminen
- Pyöräilyreitti Rotimonjärven ympäri
- Pohjoiselle koululle jääkiekkokaukalo
- Marjapensaita ja hedelmäpuita kunnan maille, joista jokainen voi käydä halutessaan syömässä
Äänestys tapahtui sähköisesti ja oli avoinna 18.3. – 1.4.2024. Äänestys oli mahdollista kaiken ikäisille, myös alaikäisille. Äänestäminen mahdollistettiin ensimmäisen kerran myös kirjallisesti kunnantalolla ja kirjastolla, joissa äänestäneille annettiin kannustinpalkinto. Äänestykseen tuli yhteensä 453 vastausta. Äänestysvaiheen jälkeen osbu-raati kokoontui 4.4.2024 keskustelemaan äänestystuloksesta ja tekemään esityksen kunnanhallitukselle toteutettavasta ideasta/ ideoista.
Osbu-raati päätti esittää kunnanhallitukselle, että Vieremän kunta toteuttaa ikärajattoman musiikkitapahtuman nuorten valitsemalla esiintyjällä.
Raati oli yksimielinen asiasta.
Mitä on osallistuva budjetointi?
Osallistuva budjetointi (osbu) on toimintatapa, jossa kuntalaiset päättävät tietyn rahasumman käytöstä. Kunta osoittaa tarkoitukseen rahaa ja kuntalaiset suunnittelevat ja päättävät, mitä sillä tehdään.
Osallistuva budjetointi täydentää ja monipuolistaa kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia, sekä hyödyntää heidän osaamistaan ja asiantuntemustaan kunnan kehittämisessä. Taustalla on ajatus osallistuvasta demokratiasta, jossa tavalliset ihmiset päättävät, miten kunnan käytössä olevia julkisia varoja jaetaan ja käytetään. Osallistuva budjetointi antaa kuntalaisille mahdollisuuden määritellä, keskustella ja priorisoida julkisia kulutuskohteita. Samalla se antaa kuntalaisille valtaa tehdä todellisia päätöksiä ja päättää, kuinka rahaa käytetään.
Osallistuva budjetointi Vieremällä
Osallistuva budjetointi on Suomessa vahvistuva tapa ja sitä kokeiltiin ensimmäisen kerran Vieremän kunnassa vuonna 2022 kunnan 100v -juhlavuoden kunniaksi. Osallistuvan budjetoinnin varoilla kunnostettiin ja uudistettiin kuntosali. Lisäksi ideoita otettiin mukaan talousarvioon ja investointiohjelmaan.
Teemana Hyvinvoiva kuntalainen
Vieremän kunnan vuoden 2023 talousarviossa oli varattu 30 000 euroa osallistuvaan budjetointiin. Osallistuvassa budjetoinnissa vieremäläiset ideoivat, suunnittelivat ja äänestivät, miten 30 000 euroa käytetään vieremäläisten hyvinvoinnin parantamiseen.
Kuntaan toimitettiin ideointivaiheessa 29 ideaa kuntalaisten hyvinvoinnin parantamiseksi. Osallistuvan budjetoinnin raati kävi läpi ideat ja niiden toteutuskelpoisuuden. Esivalinnasta jatkoon äänestysvaiheeseen pääsi 10 ideaa, jotka täyttivät kriteerit ja olivat kustannuksiltaan realistisia. Äänestysvaiheessa kuntalaiset saivat äänestää sähköisesti omaa suosikkiaan. Eniten ääniä saanut idea ”Mykän lammen alueen kehittäminen” voitti vuoden 2023 osallistuvan budjetoinnin.
Vieremän kuntastrategiassa ”Hyvinvoiva kuntalainen” -osion tavoitteet ovat seuraavat:
- Päivittäisen elämisen palvelut ovat korkeatasoisia ja kätevästi kaikkien saavutettavissa
- Liikuntapaikat ovat ajanmukaisia ja hyvässä kunnossa.
- Luontoon pääsemistä ja siellä tapahtuvaa turvallista liikkumista edistetään.
- Vieremän kunnan ilmasto-ohjelmassa esitetään kunnan ilmastotavoitteet ja niiden mittaaminen selkeästi. Ilmasto-ohjelmalla mahdollistetaan ilmastotavoitteiden ja elinkeinoelämän tarpeiden kestävä yhteensovittaminen.
- Kulttuuripalvelut ovat asukaslähtöisiä, monipuolisia ja kaikkien saatavilla.
- Kuntalaisilla on mielekästä tekemistä ja mahdollisuus kokoontua turvallisessa ympäristössä vapaa-aikanaan.
- Uudet kuntalaiset otetaan ystävällisesti vastaan ja heidän kotoutumisestaan huolehditaan tarpeen mukaan yhdessä yritysten, oppilaitosten, yhdistysten ja seutukunnallisen maahanmuuttopalvelun kanssa.
Osallistuvan budjetoinnin ohjeet ja kriteerit
Osallistuvassa budjetoinnissa kuka tahansa kuntalainen tai kunnan yhdistys/kylä/jär- jestö/seura/luokka tai vastaava voi ehdottaa ideaa, joka parantaisi kuntalaisten hyvinvointia. Idea voi olla maksimissaan 30 000 euron arvioinen. Kriteerit ovat seuraavat:
- Toteutettavan idean tulee olla kaikkien kuntalaisten käytössä.
- Ideoiden tulee noudattaa lakia. Ideat eivät voi olla kunnan päätösten ja olemassa olevien suunnitelmien vastaisia.
- Ideoista ei makseta palkkioita.
- Ideoiden tulee olla kunnan toteutettavissa ja vastuualueella. Idea on mahdollista toteuttaa vuoden 2024 aikana.
- Osallistuvasta budjetoinnista ei voi hakea avustusta kunnan ulkopuolisille tahoille, esimerkiksi järjestön tai yrityksen toimintaan.
- Osallistuvaa budjetointia ei voi käyttää pitkäaikaisesti palkkakuluihin, eikä idean toteutus voi vaatia pitkäaikaista työntekijäresurssia. Idean toteutus ei voi myöskään vaatia jatkuvia suuria ylläpitokustannuksia.