Siirry sisältöön

Vieremän kunnan tehtävä on huolehtia kuntalaisten ja yritysten hyvinvoinnista kaikissa olosuhteissa. Kunnanjohtajana vastaan kunnan päivittäisestä toiminnasta, tulevaisuuden suunnittelusta ja vaaleilla valittujen päättäjien käsiteltäväksi tulevien asioiden valmistelusta sekä päätösten toimeenpanosta. Työasioihin pitää pystyä suhtautumaan objektiivisesti ja kokonaisuus huomioiden. Kunnanjohtaja on kuitenkin samalla  myös vieremäläinen muiden vieremäläisten joukossa. Tässä kolumnissa tarkastelen Vieremää kuntalaisen näkökulmasta.

Olen asunut Vieremällä perheeni kanssa vuodesta 2016 lähtien.  Meillä on omakotitalo Mykän lammen rannalla. Aluetta on kutsuttu myös Muumilaaksoksi. Nimi kuvaa kauniin pyöreän lammen ympärille kaartuvaa uneliaan sympaattista asuinaluetta mainiosti. Rauhallinen pientalovaltainen asuinalue nojautuu toiselta kulmaltaan järviluontoon ja toiselta puoleltaan tuhannen työpaikan teollisuusalueeseen. Hiihto- ja lenkkipolut sekä kalastusmahdollisuudet aukeavat takaovelta, mutta samalla kouluun, työpaikalle ja palveluihin on vain muutaman minuutin kävelymatka. Muuttaessamme Yrjöläntien risteyksessä oli vielä Sotkanhelmen hulppea hoivakoti. Se oli arkkitehtuuriltaan ja tiloiltaan niin hieno rakennus, että poikani luuli sitä ensisilmäyksellä kylpyläksi. Nyt hoivapalvelut ovat siirtyneet hienoon Kesälammen palveluyksikköön ja Sotkanhelmen tontille on noussut moderneja rivitaloja, joiden myötä on ollut mukava nähdä alueella uusia kasvoja ja ulkoilevia perheitä. Minun on vaikea kuvitella perheelleni parempaa asuinpaikkaa tällä hetkellä. Erityisesti pidän kaukomaisemasta, joka Mykän lammen yli aukeaa. Idässä kumpuilevan metsämaaston ja Vuorismäen takana siintää synnyinkuntani Sonkajärvi. Maisemaa on mukava katsella parvekkeelta ja havainnoida samalla vuodenkierron vaiheita luonnossa. Tähän mennessä sykähdyttävin näky on ollut kalasääsken huima syöksy ja kirjolohen nappaaminen Mykästä.

Pyöräily, lenkkeily ja melonta ovat mukavia tapoja tutustua kotiseutuun. Vieremän kylät ja paikat ovat tulleet tutuksi myös erilaisten tapahtumien myötä. Hällämön harjulla olen käynyt jokaisena vuodenaikana ja löytänyt aina jotakin uutta. Alueelle hiljattain avatut uudet pyöräily- ja vaellusreitit ovat vielä yksi piilossa olevista Vieremän helmistä. Puitteet polkujuoksuun ja retkeilyyn ovat vertaansa vailla. Hällämön suppamaisemiin on mukava tutustua myös kevään hankiaisten aikaan, jolloin mäenlasku kumpuilevassa männikössä on mahtavaa luontoliikuntaa. Makkaratulet on hyvä tehdä Linnaharjun kodalle. Hällämön harjulla käydessä kannattaa pistäytyä myös  Mammonhaudalla ja Kovaskosken partaalla. Toinen upea luontokohde on tietysti Talaskankaan alue. Talaskankaalle kulkee Einarin puistosta viisi taukopaikkaa sisältävä vaellusreitti Aarnikotkan polku. Reitti on merkitty maastoon sinisin ja punaisin merkein. 40 kilometrin matkaan kannattaa varautua hyvin varustein ja eväin. Luonto palkitsee sinnikkään kulkijan kauniilla maisemilla ja kiireettömällä rauhallaan.

Vieremästä välittyy tällä hetkellä virkeä kuva. Se johtuu paljolti siitä, että kunnassa on hyvin pärjääviä yrityksiä ja elinvoimaista maataloutta. Kun ihmisillä on työtä ja toimeentuloa, on palveluille myös kysyntää. Vieremällä on vuoden mittaan todella paljon erilaisia tapahtumia. Yhdistykset ja järjestöt tekevät jatkuvasti pyyteetöntä työtä kuntalaisten eteen. Teen vapaaehtoistyötä Vieremän Koiton juniorivalmennuksessa kahtena, kolmena päivänä viikossa ympäri vuoden. Nuorten iloiset ilmeet ja urheilujoukkueen vahva yhteishenki tuntuvat palkitsevilta. Arvostan todella paljon jokaista seuraa ja yhdistystä aktiiveineen. Yhteisön eteen tehty työ on mittaamattoman arvokasta. Aivan viime vuosina Vieremän harrastusmahdollisuudet ovat parantuneet roimasti. Iivon Areena, kuntosalin remontti, Einarin puisto, uusi tori, tekojäärata, luovan taiteen harrastustilat, koirapuisto, kuntoportaat, uusi pitempi latu ja Mykän alueen virkistyspaikat matonpesumahdollisuuksineen ovat hyviä puitteita viettää aktiivista vapaa-aikaa.

Lapset ovat minulle kaikkein tärkeimpiä. Omien lasteni osalta olen voinut ilolla todeta, että Vieremän perusopetus- ja varhaiskasvatuspalvelut on hyvin resursoitu ja työntekijät ovat ammattilaisia työssään. Hyvillä mielin on voinut lapset koulutielleen laittaa. Vieremällä on keskuskoulun ja kolmen kyläkoulun verkosto. Ratkaisu on kunnan iso pinta-ala ja elinkeinorakenne huomioiden perusteltu ja toimiva. Vieremällä Ihmisiä asuu enemmän taajaman ulkopuolella kuin taajamassa. Kyläkoulut ovat olleet kunnan päättäjiltä jämerä arvovalinta, joka mahdollistaa erilaiset elämisen muodot- ja tavat. Maatalouselinkeinon tulevaisuuden ja teollisuuden työvoiman saatavuuden kannalta virkeät kylät ja kyläkoulut ovat ratkaisevan tärkeässä roolissa.

Ihmiset saavat elämäänsä iloa erilaisista asioista. Minulle viime aikoina ovat iloa tuottaneet hyvät työkaverit, ystävät, yhdistysten aktiivit, biokaasuterminaalin avautuminen, kesän ravit, urheilutapahtumat, teatteri, lauluillat, paikalliset yrittäjät, lenkit hyvän kaverin kanssa, Vieremän kunnanhallituksessa vallitseva hyvä henki ja  tietenkin hetket oman perhepiirin kesken.

Vieremä on minulle hyvä paikka elää ja tehdä myös töitä.

Toivon kaikille lukijoille rauhallista joulun aikaa.

Mika Suomalainen

Vieremä

Muut artikkelit