Siirry sisältöön

Talvi on ollut huomattavasti keskimääräistä kylmempi ja lumisempi. Alkutalvesta nähtiin jopa 40 asteen pakkasia, jota ei Vieremällä nähdä läheskään joka vuosi. Kylmän talven vuoksi lämmöntuotannossa nähtiin Vieremän lämpölaitoksen historian suurimmat huipputehot ja esimerkiksi tammikuun lämmöntuotanto oli 40 prosenttia edellisvuotta isompi. Suuresta lämmöntarpeesta huolimatta Vieremän kaukolämpö on pystytty tuottamaan hakkeella ja kierrätyspuulla ja esimerkiksi öljyä ei ole tarvinnut juurikaan käyttää. Uutena lämmöntuotannon polttoaineena on otettu käyttöön biokaasu, jota on nyt käytetty mm. KPA-laitoksen suunnitellun huoltokatkoksen aikana.

Biokaasukulttuurin edistymisen eteen on tehty määrätietoisesti toimenpiteitä. Julkinen tankkausasema otettiin Vieremän kumppanuuskylässä käyttöön marraskuussa 2023, jonka jälkeen kunta on vaihtanut omaa kalustoaan kaasukäyttöiseksi. Valtaosa kunnan huoltoautoista, kunnantalon skoda ja kirjaston monipalveluauto on hyviä esimerkkejä biokaasukulttuurin luomiseksi tehdyistä toimenpiteistä. Lisäksi alkuvuodesta otettiin käyttöön Suomen ensimmäinen varsinaisessa tuotantokäytössä oleva biokaasutraktori, joka on siitä lähtien ollut aktiivisessa käytössä ja näkynyt positiivisesti kyläkuvassa.

Yhtenä suurena hakkeena on valmisteltu raakabiokaasulinjan toteuttamista, jolla haja-alueella tuotettu raakabiokaasu johdetaan biokaasuterminaaliin jalostettavaksi. Hanke etenee ja suunnitelmien mukaan jo loppuvuonna voimme tankata ja käyttää paikallisesti tuotettua biokaasua. Hakkeen toteuttamiseen saatiin Pohjois-Savon liitolta merkittävä investointiavustus.

Alkutalvesta tekninen toimi on valmistellut myös kesän muita hankkeita. Osoitteeseen Huitulantie 5 on valmisteltu 7 huoneiston suuruisen rivitalon rakentamista. Uudet asuinhuoneistot tulevat tarpeeseen, koska aikaisemmin viereiselle tontille toteutettujen kohteiden käyttöaste on ollut hyvä ja tällä hetkellä niissä ei ole vapaita huoneistoja. Uudiskohteeseen toteutetaan kolmioita, kaksioita ja yksiöitä. Tarkoitus on päästä rakentamaan toukokuussa ja valmista suunnitelmien mukaan on 2/2025.

Myös monia muita hankkeita on alkamassa. Esimerkiksi kumppanuuskylässä olevan teollisuustonttien esirakentaminen jatkuu tontille varastoidun louheen murskaamisella. Murskauksen lopputuotteena tuleva kiviaines käytetään kunnan omien rakennuskohteiden toteuttamisessa. Murskeesta rakennetaan mm. uuden rivitalon piha-alueet sekä Jokikujan ja Hakantien kantavat kerrokset.

Kesällä ja loppuvuonna Vieremällä nähdään taas monenlaisia työmaita, jotka katsovat pitkälle tulevaisuuteen.

Mikko Kajanus

Tekninen johtaja

30.3.2024

Muut artikkelit