Siirry sisältöön

KYLÄ KOLMION KESKELLÄ

Konolanmäen seutu kuuluu Vieremään, osin Kiuruveteen. Matkaa Vieremältä noin 15 km, Iisalmesta noin 25 km ja Kiuruvedeltä noin 25 km. Konolanmäen alueella (Pirttikangas – Väliaho – Kärkkäälänaho – Konolanmäki – Saarisenranta – Kiiskisenaho) on talouksia noin 30. Toimivia maatiloja on kymmenkunta.Muita yrityksiä puolenkymmentä. Moni työikäisistä käy töissä kylän ulkopuolella. Vapaa-ajan kiinteistöjä alueella on toistakymmentä. Vakinaisia asukkaita noin 80 ja kesäisin loma-asukkaita 10 – 20.

Historiaa

Konolanmäki on maisemallisesti arvokas perinteinen savolainen mäkiasutuskylä. Mäen laelta aukeavat laajat näkymät kaikkiin suuntiin yli Saarisjärven metsä- ja viljelymaiseman. Konolanmäen yläosa on ollut vedenpinnan yläpuolella heti jääkauden jälkeen, kun muinaisten suurjärvien rantaviiva huuhteli maata 170 metriä merenpinnan yläpuolella. Konolanmäen huippu kohoaa 192,7 metrin korkeuteen.

Varhaisimmat merkit ihmisasukkaista on arkeologisten löytöjen avulla ajoitettu 7000 vuoden takaisiksi. Yrjö Niskanen on löytänyt Konolanmäen Seppälän maalta tasataltan. Löytö viittaa vanhimman Suomen alueella tunnetun esihistoriallisen kulttuurin asukkaisiin.

Savolaiset eränkävijät saapuivat näille Saimaan vesistön latvavesille jo varhain. Pysyvä savolaisasutus vakiintui Ylä-Savoon 1500-luvun alkupuolella.

 
Nimimerkki ” Kynä ” kuvasi kotiseutuaan Salmettaressa vuonna 1912:

” Moni lukijoista ei ehkä tiedä mitään tämän paikkakunnan olemassaolosta. Mutta se on  kumminkin olemassa noin 2 peninkulmaa Iisalmen kaupungista Kiuruveden rajalla. Tämä on vaan sellainen syrjäkylä, ei mikään kuulu, vaan sen sijaan kauvas näkyvä paikka. Täältä näkee suuren osan savolaista luontoa. Jos katsoo ympärilleen, näkee niin pitkälle kuin silmä kantaa siintäviä järven selkiä ja harjuja, joista etäisimmistä näkee ainoastaan hämäriä viivoja.”

Kyläyhdistys

Konolanmäki kylätoimikunta perustettiin v. 1989 ja rekisteröityi kyläyhdistykseksi v. 2004. Kyläyhdistyksen toimintaperiaatteena on toimia alueen yhteisten asioitten hyväksi ja asukkaittensa viihtyvyyden ylläpitämiseksi. Toimintapohjanaan kyläyhdistyksellä on 2003 päivitetty kyläsuunnitelma.

Hallituksen jäsenet:

pj Heli Kononen
Konolanmäentie 37, 74590 Kurenpolvi
puh. 050 302 8637
varapj. Lauri Vartiainen
siht. ja rahastonhoitaja Tiina Hyvönen
Väliahontie 417, 74590 Kurenpolvi
puh. 040 758 1063
muut jäsenet Ari Rytkönen, Tarja Kauppinen,
Pertti Rytkönen, Jarkko Kainulainen


KYLÄNVÄKI JA KESÄ-ASUKKAAT OTTAKAA YHDEYTTÄ!

Yhdistyksen vuosikokous, ’ Kyläkokous ’, päättää asioista kerran vuodessa. Asioita joita kylätoimikunta/kyläyhdistys on ollut edistämässä ja toteuttamassa toiminta aikanaan on mm; Kyläpirtti Mehtolan rakentaminen ja ylläpito yhdessä Konolanmäen Metson kanssa, yleisen uimarannan kunnostus Saarisjärven rantaan. Kyläyhdistys hallinnoi Saarisjärven kunnostussuunnitelma hanketta v. 2004, järven kunnostusta vie eteenpäin toimikunta, kyläyhdistyksen edustaja on Pertti Rytkönen puh. 050 – 499 9391.

Kyläyhdistys järjestää erilaisia tilaisuuksia kyläpirtillä ja reissuja & retkiä asukkaittensa virkistykseksi. Kyläläisten yhteistyö ja talkoohenki on voima, jolla on saatu ja saadaan monia asioita toteutettua.

Konolanmäki yhdessä naapuri kylän Haajaisen kanssa valittiin v. 2003 Pohjois-Savon vuoden kyläpariksi.

Haajaisten ja Konolanmäen kyläkirja.

Haajaisten ja Konolanmäen kylähistoriaa on koottu vuodesta 1997 ja tuloksena tästä on valmistunut kylähistoriakirja. Kyläkirjahanketta hallinnoi Haajaisten nuorisoseura. Kirjan hinta on 45€. Kirjaa voi tilata Lauri Vartiaiselta puh. 0500 937 143.

Kyläpirtti Mehtola

KYLÄPIRTIN HISTORIAA JA NYKYPÄIVÄÄ

Konolanmäen Kyläpirtti Mehtolan omistaa Konolanmäen Metso ry.

Kyläpirtti rakennettiin Metson ja kylätoimikunnan yhteisillä talkoilla. Kiuruveden Niemiskylän entisen koulun asunto-osa saatiin perustuksineen purkupalkalla ja siirrettiin Konolanmäkeen traktoreilla kesällä 1989. Hirsikehikko saatiin perustuksilleen pystyyn uudelle paikalle Metson 1985 rakennetun metsästysmajan viereen jo samana vuonna.

Rakennustalkoot jatkuivat v. 1990 ja Kyläpirtti Mehtolan avajaisia vietettiin 6.9.1991. Konolanmäki oli saanut yhteisen juhlatilaisuuksien, kurssien, kokousten ja harrastusten pito- ja kokoontumispaikan.

Kyläpirtti Mehtolan pihapiirissä toimii Konolanmäen Kesäteatteri. Teatterin esityskautena pirtti toimii viihtyisänä kahviona.

Kyläpirtin laajennushankkeessa v. 2004 valmistuivat uudet ajanmukaiset wc-tilat. Kyläpirtin ylläpitokustannuksista vastaa Metso, Kyläyhdistys ja Kyläteatteri, lämmityksestä ja siivouksesta huolehditaan talkoilla.

Kyläpirttiä on mahdollisuus vuokrata seuraavasti:

Kyläpirtin vuokra puoleksi päiväksi:

– alle 50 hlö ei astioita 50 € ja astioiden kanssa 70 €

– yli 50 hlö ei astioita 70 € ja astioiden kanssa 90 €

Kyläpirtin vuokra vuorokaudeksi (häät, juhlat yms.) astioineen

– alle 50 hlö 100€

– yli 50 hlö 120 €

Konolanmäen kesäteatteri

”Teitä nyt kutsuu teatteri-illat, vesien päällä on pyörösillat.”

Konolanmäen näytelmäryhmä esiintyi rantateatteri Kylärannassa 9.7.2000, jolloin alkoi varsinainen kesäteatteritoiminta. Muuten ryhmä on toiminut jo 80-luvulta lähtien.

Näytelmät ja tapahtumat

– Niin minä neitonen sinulle laulan

– Tervetuloa Hopearantaan

– Isoisän olkihattu ja tanssikengät, esitys vuosi 2003

– Pehkolan kekri-perinneruokanäytelmä vuosittainen tapahtuma, ensi-ilta oli vuonna 2000.

– Myllytuvan tarinat teatteriksi – tarinankerronta koulutus, vuosi 2003.

– Teille on syntynyt Vapahtaja, Vieremän kirkko, jouluaaton kuvaelma vuosi 2004.

– Kulttuurimäen Joulu, vuosittainen vanhanajan joulutapahtuma museolla.

”Täällä on kesä ja lintujen laulu, näyttämön luona on maisemataulu. Ootamme teitä avoimin sylin, vaik’ oisit tullut kaukaakin kyliin.”

Konolanmäen Kesäteatterissa ovat mukana seuraavat henkilöt: Sisko Niskanen, Heli Kononen, Heikki Kononen, Tiina Hyvönen, Lauri Vartiainen, Helvi Vartiainen, Eeva Kauppinen, Esko Kauppinen, Tarja Takkunen, Jari Niskanen, Marjukka Niskanen, Henna Onnela, Pertti Rytkönen, Pekka Huttunen, Saara-Leena Kouvalainen ja Aino-Reeta Hyvönen.

Muita mukana olleita henkilöitä: Ossi Hyvönen, Aleksi Niskanen, Laura Niskanen, Antti Kärkkäinen, Sinikka Huttunen, Outi Huttunen (Pehkolan Kekri-näytelmässä), Teemu Korhonen ja Hannele Lappalainen.

YhteystiedotSisko Niskanen
ohjaaja-käsikirjoittaja 

040 726 1040
Tarja Takkunen
markkinointi, tiedustelut ja lippuvaraukset

050 3280689
Lauri Vartiainen
tiedustelut ja lippuvaraukset	0500 937143

Metsästysseura Metso

Konolanmäen Metso on perustettu huhtikuussa 1974.Konolanmäen Metson tunnuksen on suunnitellut Erkki Rytkönen.

Nykyään puheenjohtajana toimii Jari Niskanen ja sihteerinä Ari Rytkönen. Jäseniä tällä hetkellä metsästysseurassa on 65 ja metsästyspinta-alaa on 2838 ha. Metsästysseuran jäsenet metsästävät pienriistan lisäksi hirveä.

Ensimmäisen, yhden vasan kaatoon oikeuttaneen hirvenkaatolupansa seura sai vuonna 1975. Hirviseurueeseen kuului tuolloin 15 miestä. Metsästysseura Metso ry omistaa Kyläpirtti Mehtolan.