Siirry sisältöön

Asukasopas

Oppaaseen on kerätty keskeistä tieto asumisesta. Siitä saat neuvoja asumisen käytäntöihin, tietoa asukkaan sekä vuokranantajan vastuista, järjestysmääräykset sekä paljon muuta.

Tutustu asukkaan oppaaseen alla olevasta linkistä

Mikäli et löydä vastauksia oppaastamme, ota yhteyttä toimistoomme asian selvittämiseksi,

Avaimet

Säilytä avaimia huolella ja ilmoita meille välittömästi, jos ne katoavat. Osa kiinteistöistä on varustettu iLOQ-lukituksella, joten pystymme poistamaan kadonneet avaimet käytöstä heti. Olet kuitenkin velvollinen maksamaan sarjoituskulut ja uusien avainten hankinnasta aiheutuvat kustannukset.

Asukas saa avaimet huoneistoon, kun vuokrasopimus on allekirjoitettu. Avainten noutamisesta ja ajankohdasta sovitaan aina erikseen. 

Avainten palautus

Pois muuttaessa kaikki vastaanottamasi sekä asumisen aikana teetetyt avaimet tulee palauttaa meille takaisin.

Mikäli avaimia palautetaan pois muuttaessa alun perin annettua määrää vähemmän tai mikäli asukas asumisen aikana kadottaa avaimen, tullaan lukko sarjoittamaan vuokralaisen kustannuksella.  Sarjoitus Iloq avaimiin on 100€ + 30€ /per kadonnut avain.

Lisäavainten tilaus

Jos tarvitset lisää avaimia asuntoosi, ota yhteyttä toimistoomme joko puhelimitse 0400 370 112 / mikko.kajanus@vierema.fi
 

Oven avaus

Oven avaukset kiinteistöhuolto 040 660 2725. Oven avaus on maksullinen. Avauksen hinta on arkisin 30 € ja viikonloppuisin/arkipyhinä 50 €.

Asunnonvaihto

Asuntoa on mahdollista vaihtaa oman elämäntilanteen muuttuessa. Vuokranantaja harkitsee asunnon vaihtomahdollisuuden aina tapauskohtaisesti.

Ehdot

Asunnonvaihdoissa on tärkeimpänä ehtona, että asukkaalla on häiriötön asumishistoria ja maksukäyttäytyminen.

Lisäksi asukkaan:

 • nykyinen vuokrasopimus on ollut voimassa vähintään puoli vuotta
 • edellisestä asunnonvaihdosta on kulunut vähintään vuosi
 • asukkaalla ei ole velkaa Kiinteistö Oy Vieremän Hakataloille
 • viimeisen vuoden aikana ei ole yhtään saatua kirjallista varoitusta
 • tämänhetkinen vuokrasopimus ei ole määräaikainen
 • nykyinen asunto on hyvässä kunnossa

Nykyisen asunnon tarkastus

Ennen asunnon vaihtoa, tehdään nykyisessä asunnossa vaihtotarkastus ennen vaihdon lopullista hyväksymistä. Tarkastus tapahtuu huoltoyhtiön toimesta.

Huolto

Huolto auttaa mm. silloin, kun hana vuotaa, jääkaappi menee rikki, lukko kenkuttelee, viemäri tukkeutuu tai ikkuna särkyy.

Ilmoita huoltoon huomaamistasi epäkohdista joko puhelimitse 040 660 2725  tai tekemällä vikailmoitus(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) nettisivujen kautta. Muista lisätä ilmoitukseen tieto, saako kiinteistönhuoltaja tulla asuntoon yleisavaimella vai haluatko olla itse paikalla korjaustyön aikana esimerkiksi lemmikkieläimen vuoksi.

Huoltoyhtiö palvelee asukkaita 24/7. Kiireelliset, välitöntä korjausta vaativat tehtävät huoltoyhtiö tekee päivystystyönä ja ei-kiireelliset työt seuraavien arkipäivien aikana.

Asunnon irtisanominen

Asunnon irtisanominen tehdään aina kirjallisesti.

Toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen irtisanomisen voit tehdä sähköisesti joko pankkitunnusten tai mobiilivarmenteen avulla. Mikäli vuokrasopimuksella on useampi sopimusosapuoli, kaikkien osapuolten tulee tehdä irtisanominen erikseen omilla tunnuksillaan

Tee sähköinen irtisanominen tästä Vuokrasopimuksen irtisanominen(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Kun sähköinen irtisanominen on tehty onnistuneesti,  saat sähköpostiisi vahvistuksen irtisanomisesta.

Yläpuolelta löytyvän vuokrasopimuksen irtisanominen -lomakkeen voi myös ladata ja tulostaa. Asunnon voi myös irtisanoa lähettämällä meille vapaamuotoisen irtisanomisen sähköpostitse.

Irtisanomisaika lasketaan sen kuukauden viimeisestä päivästä, jolloin irtisanominen tehdään (mikäli asunto irtisanotaan 5.11., on vuokravastuu 31.12. saakka).

Muistattehan lisätä vapaamuotoiseen irtisanomiseen puhelinnumeronne, jotta tarvittaessa tavoitamme teidät. Välitämme puhelinnumeronne seuraavalle vuokralaisehdokkaalle, jotta hän voi sopia teidän kanssa sopivan hetken asuntoon tutustumiseen.

Avio- tai avoparien erotessa, yhteinen vuokrasopimus tulee irtisanoa kirjallisesti. Asuntoon jäävälle asukkaalle voidaan tällöin tehdä uusi vuokrasopimus.

Järjestysmääräykset

Järjestysmääräykset parantavat asumisviihtyvyyttä, lisäävät turvallisuutta ja auttavat säilyttämään naapurisovun. Kaikille yhteiset käytösohjeet muistuttavat, että jokaisen on käyttäytymisellään ja muillakin tavoin otettava huomioon muut talon asukkaat. Jokainen on velvollinen huolehtimaan, että myös hänen vieraansa noudattavat määräyksiä.

Kierrätys ja lajittelu

Kierrätys ja jätteiden lajittelu ovat kaikkien yhteinen etu. Oikeaoppisella lajittelulla pienennät paitsi ympäristön kuormitusta, myös jätehuollon kustannuksia! Kiitos kun lajittelet!

Biojäte

Biojätettä syntyy päivittäin keittiössä ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä. Biojätteeseen kuuluvat kaikki maatuvat elintarvike- ja keittiöjätteet. Esimerkiksi  ruoan tähteet, hedelmien, vihannesten ja kananmunan kuoret, kahvin sekä teen purut, ja kalanperkeet.

Suosittelemme biojätteiden pakkaamista paperipusseihin.

Kartonki

Kartonkikeräykseen kuuluvat puhtaat ja kuivat ja kartonki-, pahvi- ja paperipakkaukset. Tällaisia ovat esimerkiksi maito- ja mehupurkit, pizzalaatikot, jauhopussit, kananmunakotelot, pesuainepakkaukset, pastapakkaukset, aaltopahvi sekä WC- ja talouspaperirullien hylsyt.

Lasi

Kiinteistöt, joissa on lasinkeräys, astioihin saa laittaa puhtaat värilliset ja värittömät lasipullot ja -purkit.

Metalli

Kiinteistöt, joissa on metallinkeräys, pienmetallikeräykseen voi viedä mm. säilyketölkit, pantittomat tölkit (palauta pantilliset kauppaan), alumiinivuoat- ja foliot, metallikannet- ja korkit sekä tuikkukynttilöiden metallikuoret.

Muovi

Muovinkeräykseen laitetaan kaikki kuluttajakäyttöön tarkoitetut muovipakkaukset kuten jogurttipurkit ja leikkelepakkaukset, ketsuppipullot,  voi- ja leikkelerasiat, pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset sekä muovikassit, -pussit ja -kääreet. Muoviset pullot, kanisterit ja purkit voidaan myös lajitella muovinkeräykseen.

Huomioithan, että pakkausmuovien tulee olla keräykseen laitettaessa aina kuivia ja puhtaita.

Muovinkeräykseen ei saa laittaa  pvc-pakkauksia tai likaisia muovipakkauksia, muovitavaraa kuten muoviämpäreitä tai muovisia leluja. Pvc-muovia sisältävän pakkauksen tunnistaa 03-merkinnästä.

Paperi

Paperia ovat sanoma- ja aikakauslehdet, kopiopaperit, mainokset, esitteet ja kuvastot sekä ikkunalliset ja ikkunattomat kirjekuoret.  Kierrätettävän paperin tulee olla puhdasta ja kuivaa.

Energiajäte

Energiajätettä on  kierrätyskelvoton loppujäte, joka on toimitettava hyötykäyttöasemalle. Muun muassa kosmetiikka, rikkinäiset vaatteet, muovitavarat, jotka eivät kelpaa kierrätykseen, pölynimuripussit, vaipat ja lemmikkien jätteet ovat sekajätettä. Juomalasit, kuumuutta kestävä lasi, posliini, keramiikka ja peililasi kuuluvat energiajätteeseen.

Hyötyjäteasema

Hyötykäyttöasemalla voi viedä esimerkiksi muovi- ja kartonkipakkauksia, energiajätettä, puujätettä, metallia, lasia, paperia, kartonkia, sähkö- ja elektroniikkaromua, huonekaluja, vaarallista jätettä, kivimateriaalia ja kierrätysasemalle vietävää kaatopaikkajätettä. Osoitteen ja hyötyjäteaseman aukioloajat voi tarkistaa täältä

Oven avaus

Ovenavaukset suorittaa Vieremän Lämpö ja Vesi Oy / kiinteistöhuolto
puh. 040 660 2725.

Huomoithan, että avaus on maksullinen.

Uusi hinta arkisin 30€ ja viikonloppuisin/ arkipyhisin 50€.

Palovaroitin ja paloturvallisuus

Palovaroitin on pakollinen kaikissa asunnoissa ja niitä tulee olla jokaisessa asunnossa yksi jokaista alkavaa 60 m2 kohden.

Palovaroittimen kunnossapito, pariston vaihto tai uuden hankinta kuuluu lain mukaan asukkaalle. Asukkaan onkin hyvä tarkastaa palovaroittimen toiminta kuukausittain, sekä vaihtaa mahdolliset paristot  vuosittain.

Palovaroitinta ei saa poistaa!

Lisätietoa http://tukes.fi(siirryt toiseen palveluun)

Paloturvallisuus

Siisteys ja huolellisuus ehkäisevät tulipaloja tehokkaasti. Polta kynttilöitä valvotusti palamattomalla alustalla. Testaa palovaroitin kerran kuukaudessa. Hanki sammutuspeite ja opettele käyttämään sitä. Huolehdi sähkölaitteiden paloturvallisuudesta. Käytä sähkölaitteita ohjeiden mukaan ja anna ammattilaisen hoitaa niiden korjaus- ja asennustyöt. Imuroi kylmäkalusteiden lauhduttimet ja kompressorin ulkopinnat ja puhdista liesituulettimen rasvasuodatin säännöllisesti.

Poismuuttajan muistilista

Huoneiston muuttosiivous

Huoneiston muuttosiivous tulee tehdä huoneistosta muutettaessa ennen avainten luovutusta. Siivous tehdään siten, että uusi vuokralainen voi ottaa huoneiston siivouksetta käyttöön.

Mikäli muuttosiivous laiminlyödään, on vuokranantajalla oikeus laskuttaa vuokralaiselta erikseen siivouksesta aiheutuneet kulut. Huoneistosta muutettaessa tulee kiinnittää erityistä huomiota seuraaviin asioihin:

Keittiö

 1. Lieden ja jääkaapin pesu sisä- ja ulkopuolelta sekä niiden taustojen puhdistus
 2. Puhdista liesikupu ja liesituulettimen rasvasuodatin
 3. Keittiökaapistojen puhdistus sisä- ja ulkopuolelta
 4. Ilmanvaihtoventtiilin puhdistus
 5. Pakastimen sulatus ja puhdistus
 6. Astianpesukoneen tulo- ja menoliitäntöjen tulppaus on vuokralaisen vastuulla; vuokralainen vastaa vahingoista, mikäli astianpesukoneliitäntöjen huolimattomasta tulppauksesta aiheutuu vahinkoa.

Kylpyhuone ja WC ja sauna

 1. WC-istuimen ja käsienpesualtaan puhdistus
 2. Lattiakaivon sekä hajulukon puhdistus
 3. Ilmanvaihtoventtiilin puhdistus
 4. Saunan pesu

Huoneiston lattia ja seinäpinnat

Huoneiston kaikki lattiapinnat tulee imuroida ja pestä. Muista myös puhdistaa jalkalista. Tahrat ovista ja seinistä tulee poistaa. Mahdolliset sisustustarrat tulee poistaa.

Ikkunat

Pese ikkunat. Huomioi sää. Pakkasella tulee pestä ainakin sisäpinnat sekä puhdistaa ikkunavälit.

Ulkotilat ja varastot

Siisti asuntoon kuuluvat ulkotilat. Parvekkeelle eikä etu- tai takapihalle ei saa jättää mitään tavaraa. Siisti käytössäsi olleet, huoneistoon kuuluvat varastotilat.

Muuton jälkeen tehdään huoneistossa tarkastus, jossa todetaan huoneiston kunto ja siisteys. Mikäli tarkastuksessa ei havaita puutteita tai vikoja, vakuusmaksu palautetaan vuokrasopimuksen ehtojen mukaisesti.

Asumisesta ja huoneiston iästä johtava normaali kuluminen otetaan tarkastuksessa huomioon. On kuitenkin muistettava, että kulunut ja likainen pinta ovat eri asioita.

Avainten palautus

Palauta asunnon avaimet meille, kun asunto on tyhjennetty ja siivottu ohjeiden mukaisesti. Palauta kaikki vastaanottamasi sekä asumisen aikana teettämäsi avaimet toimistollemme tai jätä ne keittiön työtasolle. Mikäli jätät avaimet huoneistoon, tulee siitä ilmoittaa toimistolle joko puhelimitse 040 834 8003 tai sähköpostilla. Mikäli avaimia palautetaan pois muuttaessa alun perin annettua määrää vähemmän tai mikäli asukas asumisen aikana kadottaa avaimen, tullaan lukko sarjoittamaan vuokralaisen kustannuksella.

Vakuus

Edellyttäen, että kaikista maksuista ja velvoitteista on huolehdittu asianmukaisesti, rahavakuus palautetaan ilmoitetulle tilille kuukauden kuluessa.

Muuttotarkastus

Huoneistossa tehdään ennalta ilmoitettuna päivänä muuttotarkastus, jossa todetaan huoneiston kunto ja siisteys. Mikäli tarkastuksessa ei havaita puutteita tai vikoja, vakuusmaksu palautetaan vuokrasopimuksen ehtojen mukaisesti. Asumisesta ja huoneiston iästä johtava normaali kuluminen otetaan tarkastuksessa huomioon. On kuitenkin muistettava, että kulunut ja likainen pinta ovat eri asioita.

Pois muuttanutta asukasta laskutetaan ilmenneistä puutteista:

 • siivoamaton huoneisto / puutteellisesti siivottu
 • rikotut kiintokalusteet, ovet, muut pinnat tai muu taloyhtiön omaisuus
 • asuntoon, varastoon, piha-alueelle tai parvekkeelle jätetyn tavaran pois viennistä
 • ilman taloyhtiön lupaa tehdyt remontit, esim. maalaus tai tapetointi
 • lemmikkien aiheuttamat vahingot

Muuta muistettavaa!

 • Muista irtisanoa sähkösopimuksesi
 • Tee muuttoilmoitus Postiin ja Digi- ja väestötietovirastoon.
 • Ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi ja siirrä vakuutukset uuteen asuntoon.
 • Sulje huoneiston laajakaista.

Hyvä nyrkkisääntö on, että siivoat huoneiston sellaiseksi, että voisit itsekin sinne tyytyväisin mielin muuttaa!  

Pysäköinti

Pysäköi autosi vain pysäköintipaikalle, jotta pelastustiet ja piha-alueet pysyvät vapaina. Vapaita autopaikkoja voit kysyä toimistoltamme.

Vuokravalvonta

Vuokranmaksuun voi syystä tai toisesta joskus tulla vaikeuksia. Oli syy mikä tahansa, ei kannata antaa ongelmien kasaantua, vaan ota rohkeasti yhteyttä meihin. Neuvomme sinua kaikissa vuokranmaksuun liittyvissä kysymyksissä.

Maksamattomasta vuokrasta lähetämme aina maksukehotuksen.

Huomioitahan, että vuokrasopimus voidaan purkaa maksamattomien vuokrien vuoksi. Vuokranantaja voi käynnistää häätöprosessin joko purkamalla ensin asukkaan vuokrasopimuksen tai hakemalla suoraan häätötuomiota käräjäoikeudesta. Tarvittaessa maksamattomat vuokrat peritään asukkaalta oikeusteitse.

Ota siis viipymättä yhteyttä 040 834 8003 tai 040 838 2255, mikäli vuokranmaksuun tulee syystä tai toisesta viivästyksiä.

Yhteystiedot

Kiinteistö Oy Vieremän Hakatalot (Vieremän kunnantalo)
Myllyjärventie 1, 74200 Vieremä

Asunnot
Konsernisihteeri
Ronja Toitturi
ronja.toitturi@vierema.fi
040 834 8003

Tekninen johtaja
Mikko Kajanus
mikko.kajanus@vierema.fi
0400 370 112

Vuokravalvonta
Ylä-Savon Tilipalvelu
040 838 2255

Huolto
Vieremän Lämpö ja Vesi Oy
040 660 2725