Etusivu / Palvelut / Vapaa-aika / Kirjasto

Yhteystiedot
Lyhtytie 2, 74200 Vieremä
Puh. 0400 370 126

Aukioloajat
Ma-Ke: 12.00-19.00
To-Pe: 10.00-17.00
La: 10.00-13.00

Kesäajan aukioloajat voimassa 1.6.-31.8.
Ma - Ti: 12.00 - 19.00
Ke - Pe: 12.00 - 17.00


Kirjastopalvelut

Kirjasto tarjoaa kirjallisuutta opiskeluun, harrastuksiin, virkistäytymiseen sekä monipuolisesti sanoma- ja aikakauslehtiä ja av-aineistoa. Kirjasto myös välittää kauko- ja seutulainoja. Kirjastolta löytyy myös lehtilukusali, asiakastyöasemia, avara näyttelytila, varattavissa oleva kokoushuone sekä maksuton Wlan-verkko asiakkaiden käyttöön.

Vieremä kuuluu Ylä-Savon kirjastoverkko Rutakkoon, johon kuuluvat myös Iisalmi, Kiuruvesi, Lapinlahti, Sonkajärvi, Keitele, Pielavesi, Tervo ja Vesanto sekä Varpaisjärven ja Sukevan lähikirjastot. Verkolla on yhteinen lainausjärjestelmä, kirjastokortti, aineistotietokanta ja verkkokirjasto.

Linkki kirjastoverkko Rutakkoon: rutakko.verkkokirjasto.fi

Verkkokirjastossa voit uusia lainasi, etsiä aineistoa ja tehdä varauksia. Osa sivuista on vielä keskeneräisiä, mutta ne täydentyvät ja päivittyvät vähitellen.

Asiointi osiosta löydät tietoa kirjastojen palveluista ja palautelomakkeen, jolla voit kertoa mielipiteesi verkkokirjastosta.

Toimi näin

Kirjastokortin ja henkilökohtaisen PIN-koodin voit hankkia lähimmässä kirjastossa. Kirjasto voi antaa kortin oman kunnan tai oman kirjastoyhteenliittymän aineistojen lainaamista varten.

Kun haet korttia, ota mukaan henkilöllisyystodistus, passi tai poikkeustapauksissa muu viranomaisen antama henkilökortti. Korttia et voi hankkia ilman henkilökohtaista käyntiä. Lapsen kirjastokorttia varten tarvitaan hakemus huoltajalta.

Saat lainausoikeuden, henkilökohtaisen kirjastokortin ja verkkopalveluiden käyttämiseen tarvittavan tunnusluvun todistamalla henkilöllisyytesi, ilmoittamalla yhteystietosi sekä sitoutumalla allekirjoituksellasi noudattamaan kulloinkin voimassaolevia käyttösääntöjä. Kirjastokortti oikeuttaa lainaamaan kaikista Ylä-Savon kirjastoverkko Rutakkoon kuuluvista kirjastoista.

Alle 15-vuotiailta vaaditaan huoltajan kirjallinen suostumus. Huoltaja vastaa alle 18-vuotiaan lainoista. Päiväkoti, koulu tai muu laitos saa kirjastokortin täysi-ikäisen takaajan suostumuksella.

Kenelle ja millä ehdoin

Kirjastossa voit vierailla vapaasti ja käyttää aineistoja, kuten lehtiä, kirjoja ja digitaalisia aineistoja, sähköisiä lehtiä ja tietokantoja. Lainaamista varten tarvitaan kirjastokortti, jonka numero yhdessä henkilökohtaisen PIN-koodin kanssa toimii tunnisteena käytettäessä sähköisiä palveluja.

Kaikilla kirjastoilla on omat käyttösääntönsä. Niissä määritellään käyttäjän oikeudet ja velvollisuudet.

Kirjastoa voivat käyttää kaikki, jotka noudattavat kirjaston käyttösääntöjä.

Kirjaston henkilökunta voi määrätä häiriötä tuottavan asiakkaan poistumaan. Toistuva kirjaston toiminnan tai asiakkaiden häiritseminen saattaa johtaa käyttöoikeuden menettämiseen.

Kirjaston omien aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen, kirjastossa oleskelu sekä ohjaus ja neuvonta on maksutonta. Esimerkiksi kaukolainoista, kopioista, kokoontumistilojen käytöstä saatetaan periä maksu. Nämä selviävät kunkin kunnan kirjaston käyttösäännöistä.

Posti- ja käsittelymaksu huomautuksesta 1 €

Myöhästymismaksu 1 €/28vrk/laina

Kirjastokortin uusiminen 2 €

Noutamaton varaus 1 €

KAUKOLAINAMAKSUT:

Yleiset kirjastot, varastokirjasto 2 €

Tieteelliset kirjastot, enintään 5 €

KOPIOT

A4 ensimmäinen 0,60 €, seuraavat 0,20 €/kpl

A3 ensimmäinen 0,75 €, seuraavat 0,40 €/kpl

Tulosteet 0,20 €/kpl

Tarkemmat tiedot käyttösäännöistä.

  • Verkkoasiointi

ePress

ePress on kotimainen elektronisten sanomalehtien palvelu

Lisää tietoa
Siirry asioimaan

Naxos Music Library

Musiikkipalvelu Naxoksen kautta voit kuunnella musiikkia kirjastossa tai kotona omalla tietokoneella.

Lisää tietoa
Siirry asioimaan

Rutakko-verkkokirjasto

Kirjaston verkkopalvelujen kuten lainojen uusiminen ja varausten tekeminen on mahdollista ympäri vuorokauden Rutakko-verkkokirjaston kautta.

Lisää tietoa
Siirry asioimaan

Palvelupisteet

Kirjasto

Vieremän kirjasto on pieni mutta monipuolinen kuntalaisten olohuone.

Lyhtytie 2, 74200 VIEREMÄ

Aukioloajat

Kesäajan aukioloajat voimassa 1.6.-31.8.
Ma - Ti: 12.00 - 19.00
Ke - Pe: 12.00 - 17.00
Normaalit palveluajat, toukokuussa kirjasto on lauantaisin suljettu
Ma - Ke: 12.00 - 19.00
To - Pe: 10.00 - 17.00
La: 10.00 - 13.00

Kaikki tiedot

Kirjastoauto Virkku

Kirjastoauto tuo kirjaston palvelut lähellesi sekä maaseudulla että taajamassa.

Lyhtytie 2, 74200 VIEREMÄ

Kaikki tiedot

Tausta ja lainsäädäntö

Kirjasto on kaikille avoin kohtaamispaikka ja kulttuurikeskus. Siellä on tarjolla lehtiä, kirjoja, musiikkia, elokuvia ja muita aineistoja, joihin voit tutustua paikan päällä tai lainata kotiin. Kirjaston tiloissa voit opiskella, harrastaa ja oleskella. Siellä järjestetään myös opastuksia, neuvontaa, tapahtumia ja näyttelyitä. Kirjastoissa on käytössä langaton verkko, tietokoneita ja yleisimmät tietokoneohjelmat. Monista kirjastoista saa lainaan myös erilaisia esineitä. Kirjastohenkilökunta auttaa ja neuvoo kaikissa tarpeellisissa kysymyksissä.

Useimmat kirjastot ovat yhteistyössä naapurikuntien kirjastojen kanssa. Näin saat lainaan myös muiden kirjastojen teoksia.

Useimpien kirjastojen kokoelmiin kuuluu myös digitaalista aineistoa. Kirjastojen valtakunnalliset verkkopalvelut Kirjastot.fi-sivustolla ovat kaikkien käytössä, samoin Kansalliskirjaston Finna.fi-palvelu. Oman kirjaston kautta voi tilata teoksia myös Monikielisestä kirjastosta ja näkövammaisten Celia-kirjastosta. Verkossa toimii myös Viittomakielinenkirjasto.fi.

Laki yleisistä kirjastoista: http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2016/20161492

Kirjasto tiedottaa
ePress-sanomalehtipalvelu laajenee kaikkiin Rutakko-kirjastoihin!

Sähköinen sanomalehtipalvelu ePress tarjoaa yli 200 kotimaista sanomalehteä luettaviksi heti niiden ilmestyttyä painosta. Palvelusta löytyy sekä paikallislehtiä (mm. Savon Sanomat, Miilu, Iisalmen Sanomat) että valtakunnallisia sanomalehtiä (esim. Helsingin Sanomat). Lehdet ovat digitaalisina näköisversioina, täysin samassa muodossa kuin painosta ilmestyvät painetut lehdet. ePress on ollut aiemmin käytössä osalla Rutakko-kirjastoista, mutta nyt sitä on mahdollista käyttää kaikissa Rutakko-kirjastoissa (Iisalmi, Keitele, Kiuruvesi, Lapinlahti, Pielavesi, Sonkajärvi, Sukeva, Tervo, Varpaisjärvi, Vesanto, Vieremä).

ePressin lehtiä pääsee lukemaan kirjaston tietokoneilta. Palvelua voi käyttää samanaikaisesti 10 käyttäjää. ePressistä voi myös hakea tietoa lehtien sisällöistä ja sieltä löytyvät lehdet kahden vuoden ajalta.

 

Lukukoira Hertta vierailee

Lukukoira Hertta vierailee Vieremän kirjastossa keskiviikkona 21.2. klo 17.30-18.30. Varaa aika (15 min.) lukutuokioon kirjastosta puh. 0400 370126 tai vierema.kirjasto@vierema.fi.

 

Lukupiiri

Lukupiiri kokoontuu kirjastossa to 22.2. klo 11.00 - 12.30. Vieraana on FM, TaM Hannele Laukkanen luennoimassa aiheesta monipuolinen Elina Karjalainen; toimittaja, kirjailija, lastenkirjailija, pakinoitsija, humoristi. Vapaa pääsy, tervetuloa!

 

Antologian julkistaminen

Vieremän kirjastossa su 25.2. klo 14.00 kirjoittajaryhmä Karsikon Unohtumaton ihminen  -antologian julkistaminen. Kahvitarjoilu, tervetuloa!

 

Kirjaston näyttelyt vuonna 2018

5.2. - 7.4. Debytantit 2 -jatkonäyttely, mukana aikaisemmat tekijät eli Aino Kauppinen, Asko Kauppinen, Kaija Kauppinen  uusilla töillään sekä uusina tekijöinä Hemmo Kauppinen ja Riitta Juutinen. Teokset eri vuosikymmeniltä 1950-luvulta vuoteen 2018.